Quick fix

“Zeg, met die I AM, hè… kunnen jullie even mijn probleem oplossen? Ik zit al 20 jaar met iets, heb al van alles geprobeerd, maar nu wil ik dat het eindelijk gefixt wordt.” We werpen eens een blik op het boek waar we veel mee werken: “Instant Healing” van Susan Shumsky. De titel doet vermoeden dat een “quick fix” mogelijk is. Uit eigen ervaring weten wij inmiddels dat dit ook écht kan. Echter… wij zijn wel al heel wat jaartjes bezig met de I AM.

De I AM is geen methode. Het is een way of life, het omarmen van een nieuwe staat van zijn. Het is als het leren van een nieuwe taal: alleen door oefening en toewijding maak je je dit eigen. Dit kan op zich best snel gaan. Als je een paar weken in Italië gaat wonen, gaat het snel met Italiaans leren. Zo is het ook met de I AM. Als je elke dag je prayers en meditaties doet, integreer je de I AM en het gevoel van rust en harmonie wat daar bij hoort in je systeem. Als je er elke dag opnieuw gedecideerd voor kiest om je oude programmeringen en patronen los te laten en te kiezen om de focus op je I AM te houden, ruim je de “chaos” in je mind, in je leefwereld, categorisch op en ben je steeds sneller in staat de ogenschijnlijke disharmonie op te lossen die je tegenkomt. Als je hiermee bezig gaat, kan het zijn dat je júist te zien krijgt waar er disharmonie is in je leven. Het kan lijken alsof er even alleen maar meer chaos ontstaat, maar de enige reden hiervoor is dat je nú de “tools” in handen hebt om dit om te zetten. Wij kunnen dit niet voor jou doen; je moet het zelf doen. We kunnen je wél een enorme gereedschapskist geven en deze vullen met allerlei handige tools die je kunt gebruiken. We kunnen je helpen en begeleiden met aanwijzingen. Maar het is aan jou om die kist te openen en het gereedschap er uit te halen. Zie het als de tandarts: hij geeft je tips hoe je moet poetsen, maar het fysieke poetsen dien je toch echt zelf te doen. Laat je de tandenborstel liggen en wacht je tot je een gaatje hebt (of erger) of voorkom je dat liever door te poetsen?

De programmeringen die de hele dag door onze mind bezig houden, het stemmetje in je hoofd wat dag in, dag uit tegen je kletst en je hoofd vult met – vooral – heel veel onzin: ze zijn in je systeem gekomen vanaf ongeveer je derde levensjaar en ze zijn als een afgetrainde, atletische, olympische kampioen. Als je nét met I AM bezig bent, ben jij als het ware net begonnen met de “warming-up”. Verwacht je dan dat je die olympisch kampioen gelijk in één keer kunt verslaan? In die zin ís er geen “quick fix”. Je hebt vastberaden en doelbewust je “werk” te doen; je prayers, affirmaties en meditaties. Nét zolang tot jouw I AM net zo afgetraind is als dat “virus” dat maar kwettert in je hoofd, net zo lang dat tot je deze kampioen kunt verslaan. En dan kan het heel snel gaan. In de mate waarin jij kunt zien, voelen en accepteren dat de waarheid van zijn is dat jij je gedachten niet BENT, dat jij je lichaam niet BENT, maar dat jij een individuele expressie van de universele levensenergie BENT, licht BENT, liefde BENT, al heel bent, kan het zelfs razendsnel gaan. Maar eerst moet je in staat zijn om dit te voelen, dit te zien. Anders staar je naar het gereedschapskistje, met een handleiding die in het Chinees lijkt te zijn geschreven of die zelfs helemaal ontbreekt.

Hoe kun je deze waarheid van zijn integreren in je systeem? Ten eerste: als je dit leest, heb je al een grote stap gemaakt. Anders zou je niet eens op onze site terecht zijn gekomen; ergens resoneert het dus met je. Of misschien ben je al een tijd bezig met je spirituele ontwikkeling, of ben je student bij de I AM Academy. Ten tweede: practice, practice, practice. Denk weer aan die olympisch kampioen: om kampioen te worden moet je simpelweg HEEL VEEL trainen. Punt. That’s it. C’est tout. Als je een schilderijtje wilt ophangen, moet je de gereedschapskist openen, een hamer en een spijker er uit halen en ‘m ook nog in de muur slaan.

“Ja maar … ik DOE alles, maar er gebeurt helemaal niets!”. Als het lijkt alsof er (ogenschijnlijk) niets verandert, dan kan het zijn dat er een overtuiging of programmering diep in je systeem zit, een imprint waar jij je waarschijnlijk niet eens bewust van bent, maar die “de baas” is over wat je met je bewuste mind denkt te geloven. Het kan dan zinvol zijn een IAMDR sessie te boeken, waarbij we doorheen lagen en levens in staat zijn deze imprint(s) met wortel en al uit je systeem te halen. Daarna is het wel weer aan jou om weer verder te gaan met je dagelijkse practice! Je kunt je voorstellen dat wanneer je onkruid weghaalt, je ervoor moet zorgen dat er iets nieuws gezaaid wordt, waardoor het onkruid geen kans heeft om terug te komen. Dit werkt hetzelfde in je mind; door je vastberaden te focussen op je I AM (zoals hierboven beschreven) zorg jij er voor dat je nieuwe imprints in je systeem zet en dat de oude geen kans meer hebben terug te komen.