Mediteren kun je leren!

Mediteren kun je leren! 4 december 2017Leave a comment

Wat is dat nu eigenlijk, “mediteren”? Er zijn verschillende vormen van meditatie. In de volksmond spreekt men vaak over “je hoofd leegmaken”. Dat kan inderdaad een vorm zijn van meditatie, maar hoe doe je dat dan?! Onze gedachten blijven immers steeds door ons hoofd dwarrelen. Gemiddeld heeft ieder mens 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Zo’n 10% daarvan is bewust en dus ongeveer 90% is onbewust; een groot deel van die gedachten is ook nog eens negatief! Dus waarom zou dat anders zijn tijdens een meditatie?

Een vorm van meditatie is het kiezen van een “decree” of mantra: één zin die je blijft herhalen, keer op keer. Door steeds je focus op deze ene zin te houden, zorg je er voor dat al die andere gedachten niet de ruimte krijgen om door je hoofd te gaan spoken. De decree die je kiest, is een positieve, bekrachtigende zin.

Een andere vorm is het focussen op je ademhaling. Bij iedere gedachte die er door je hoofd komt, breng je je aandacht terug naar de inademing en de uitademing. Ook het luisteren naar een geleide meditatie is een methode.

Wij werken vaak met actieve meditaties, waarbij meerdere “prayers” en affirmaties aan bod komen. Door het uitspreken van deze decrees, bekrachtig je jezelf en bevestig je keer op keer de waarheid van zijn.

Hoe meer je oefent je focus op 1 ding te houden, hoe rustiger het in je hoofd wordt. Dit vergt oefening; een kwestie van dagelijks doen en volhouden. Je kunt beginnen met een paar minuten per dag en dit steeds verder uitbouwen. Hoe stiller je gedachten worden in meditatie, hoe meer ruimte er komt en hoe dichter je bij je ware staat van zijn komt: je ervaart rust en harmonie. En het mooie is, dat dit zich dan ook vertaalt in hoe je de rest van je dag ervaart!

Mediteren kun je leren! We helpen je er graag mee op weg.