De kracht van de woorden “IK BEN”

De kracht van de woorden “IK BEN” 3 januari 20182 Comments

Toen ik de woorden “I AM” en “IK BEN” voor het eerst hoorde in de context van spiritualiteit, affirmaties en meditaties, begreep ik ze eigenlijk niet. Hoezo, “IK BEN”. Ik ben eh.. mezelf. Toch? Het begrip is gaandeweg gekomen. Je “I AM Presence” of je “IK BEN Tegenwoordigheid” is een bewustzijnsniveau. Het denken, waar we ons de hele dag van bewust zijn, is óók een niveau van bewustzijn, evenals het denken wat onderbewust de hele dag en nacht door raast. We noemen dit niveau “het ego”. We zijn gewend geraakt (omdat we dat zo geleerd hebben) om alles wat we denken voor “waar” aan te nemen en ons daarop te focussen. Als je nu kijkt naar je leven en naar de wereld om je heen, dan zie je het resultaat van wat al die gedachten jou en de rest van de wereld tot nu toe gebracht hebben. Veelal is dit onrust, chaos, stress, angst, negativiteit, disharmonie en op grotere schaal zelfs oorlogen.

Zou je nu je focus verleggen van het ene niveau van bewustzijn, je gedachten, je ego, naar het andere, hogere niveau van bewustzijn, je I AM Presence, dan ga je in jouw leefwereld het resultaat dáár van zien. Dit niveau van bewustzijn heeft als kenmerk innerlijke rust, liefde en harmonie. Wat klinkt voor jou aantrekkelijker?

Een bekende uitspraak is: “Waar je aandacht aan geeft, groeit”. Dat brengt me weer terug naar de eerste alinea. Datgene waar je bewust en onbewust op gefocust hebt met je gedachten, toont zich sterker en sterker in jouw leefwereld. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de volgende situatie. Je leest in de krant: “Er is een griepepidemie in Nederland.”. Je denkt bij jezelf: “Oh nee! Als ik maar niet ziek word!”. Je deelt met je collega’s: “Er is weer een griepepidemie.”. Op de afdeling reageren ze met: “Ja, nou en of, het is een hele heftige! Piet is ziek, en die en die en die en die…”. Je komt thuis. Je voelt je niet zo lekker. Je zegt tegen je partner: “Ik hoop niet dat ik ziek word hoor; er is weer een griepepidemie!”. De volgende dag word je wakker met keelpijn en een bonzend hoofd. Je vertelt aan je partner: “Zie je wel! Nou ben ik dus ook ziek”. De hele dag ben je bezig met je ziek voelen. Je deelt het met je vrienden, je collega’s, enzovoort, en allemaal bevestigen ze hoe erg die epidemie is en hoe zielig jij bent. Hoe meer je er aan denkt en het er over hebt, hoe slechter jij je voelt.

Stel je nu toch voor dat je op zo’n moment niet gaat focussen op je lichaam, maar op: “Ik ben de volmaakte gezondheid”. Dat geloof je niet meteen (hoe raar is dat eigenlijk: je gelooft wel meteen het negatieve bericht dat er griep heerst, maar niet de positieve gedachte “ik ben de volmaakte gezondheid”), maar naarmate je jezelf hierin traint en steeds weer je focus, je aandacht, terug brengt op gezondheid in plaats van op griep, hoe minder groot de kans is dat jij ook slachtoffer zult worden van die griep of – als er toch een bacterie jouw kant op is gesprongen – hoe sneller je herstelt. Sterker nog: naarmate je hier meer en meer in traint, hoe minder je überhaupt het nieuws oppikt dat er griep heerst; je bent er totaal niet mee bezig, want jij bent de volmaakte gezondheid! Really? Ja. Really!

De woorden “IK BEN” zetten die focus razendsnel in beweging, omdat de IK BEN jouw hogere bewustzijn is en deze volgt onmiddellijk en zonder meer jouw aandacht. Wat jij “beveelt” moet gebeuren. “IK BEN ziek”: hup, focus op ziek. “IK BEN altijd te laat”: hup, je komt nooit op tijd. “IK BEN niks waard”: hup, focus op jezelf minderwaardig voelen. Je kunt er ook voor kiezen (we hebben immers vrije wil) om achter de woorden “IK BEN” geen negatieve, maar positieve bekrachtigingen te zetten. Een positieve bekrachtiging is NIET: “IK BEN niet ziek”, want dan blijft de focus op “ziek”. Wel positief is: “IK BEN volmaakt gezond”.

We noemen dit de wet van aantrekkingskracht, de Law of attraction. Deze is net zo echt als de wet van bijvoorbeeld de zwaartekracht. Het vraagt oefening om je focus te veranderen, want het luisteren naar, het geloven van en het focussen op je negatieve gedachten (het gebabbel van je ego)… tja, dat doe je al bijna je hele leven. Dus dat voelt “makkelijk”. Maar als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, verandert er niets.

“The world as we have created it is a process of our thinking. It cannot be changed without changing our thinking.” – Albert Einstein

2 comments

  1. Ik had graag de retraite meegevolgd die nu aan de gang is en waar ik over gehoord heb maar ik vind de link niet. Kan je me helpen om mij aan te sluiten. Bea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.