Zo binnen, zo buiten: zorg voor jezelf

Zo binnen, zo buiten: zorg voor jezelf 19 augustus 2019Leave a comment

“Ik sta altijd voor iedereen klaar.” Klinkt als een goede eigenschap, toch? Met behulpzaam zijn is helemaal niets mis, totdat je systematisch jezelf altijd op de laatste plaats zet. “Eerst moet de was worden gedaan, de kinderen moeten naar sport worden gebracht, dan moet ik de buurvrouw helpen en eventjes wat boodschappen doen voor moeders en tja, dan moet toch het eten op tafel staan voor de rest van het gezin en daarna rekenen ze toch écht op me voor kantinedienst bij de vereniging en en en…. dus helaas heb ik geen tijd vandaag om mijn meditaties te doen. Ja, jammer wel… maar ja, zo gáát het nou eenmaal…”.

Hoe kun je voor anderen zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt? En: hoe kun je van anderen verwachten dat zij jouw grenzen respecteren, als jij er zelf steeds overheen gaat?  Zodra voor anderen zorgen ten koste gaat van jouw energie, jouw dromen, jouw eigen grote en kleine wensen, zoals ‘ns rustig uitgebreid in bad liggen, een boek lezen, een I AM training volgen, luieren, mediteren, loop je langzaam maar zeker lichamelijk en geestelijk leeg. Totdat je op een dag merkt: ik trek het niet meer; de koek is op. Met alle gevolgen van dien, zoals misschien een burn-out, een lichaam dat ziekteverschijnselen toont, depressie. Dan hebben niet alleen al die “anderen” niets meer aan jou, maar zit je zelf met de (soms langdurige) gevolgen. Of we het nu hebben over positieve stress is (je doet heel veel dingen die je héél erg leuk vindt) of negatieve stress (je doet heel veel dingen die je eigenlijk níet wilt): lichaam en geest ervaren in beide gevallen maar één ding: stress.

De uitspraak “voorkomen is beter dan genezen” gaat in dit geval dubbel op. Als je de wekker ‘s morgens iets eerder zet, al is het maar een half uur, om te mediteren en de energie voor de dag klaar te zetten door je I AM voor jou aan het “werk” te zetten, behaal je al enorme winst. Door het bewust activeren van de energie van de IK BEN, de volmaakte levensenergie die wij allemaal ZIJN, zul je ervaren dat de dingen die je die dag moet doen makkelijker en meer “als vanzelf” zullen lopen, waardoor ze jou minder energie en vaak ook minder tijd kosten. Maar het heeft niet alleen positief effect op hoe je dag verloopt: het maakt je sterker, rustiger, meer in balans, het brengt je harmonie en rust. Als je vanuit die staat van zijn (want dat wordt het, hoe consequenter je dit gaat doen) gaat handelen, zul je makkelijker keuzes maken die dienend en helpend zijn voor jou. Je zult beter in staat zijn om “nee” te zeggen, zónder dat JIJ daar “iets” van vindt en daardoor zal de ontvangende partij van jouw “nee” daar óók niets van vinden. Zo binnen, zo buiten: als jij begint met kiezen voor jou, kan en gaat een ander óók kiezen voor jou. Het heeft alles te maken met zelf-liefde, zelf-respect, zelf-acceptatie, eigen-waarde, zelf-vertrouwen, innerlijke kracht, zelf-zorg.

We hebben een meditatie gemaakt, die je helpt jezelf te bekrachtigen en te beschermen, liefdevol met jezelf om te gaan en te zorgen voor jezelf.