Waar richt jij je aandacht op?

Waar richt jij je aandacht op? 24 maart 2024Leave a comment

Je kent wellicht het volgende fenomeen: je wordt ‘s morgens wakker, je bent niet uitgeslapen en je hebt totaal geen zin in de dag. Je staat op, stoot meteen je grote teen genadeloos hard tegen de rand van het nachtkastje, je boterham komt zwartgeblakerd uit de toaster, het verkeer zit tegen, je collega’s zijn narrig en tegen de tijd dat de ochtend voorbij is, ben jij super sacherijnig.

Daarnaast ken je – hopelijk – ook het volgende: je wordt ‘s morgens wakker; je had je al verheugd op deze dag, omdat je weet dat het stralend mooi weer zal worden. Fluitend maak je ontbijt, wat je lekker buiten in het zonnetje zittend kunt opeten, je hebt zelfs tijd over om de krant te lezen, er staat geen files, je krijgt een glimlach van je baas (en je denkt blij: misschien komt die promotie er wel aan!), je strijkt heerlijk neer op een zonnig terrasje aan het einde van de middag en bij thuiskomst blijkt er een bos bloemen bezorgd te zijn voor je. Het verschil tussen die beide keren opstaan en het einde van de dag die daarop volgt, is duidelijk. Maar: wat veroorzaakt dit verschil nou?

Het ‘geheim’ zit hem in jouw focus. Hoe richt jij die focus zodra je opstaat? Richt je deze op ‘een vervelende dag’ of op ‘een heerlijke dag’? En wat vloeit hier uit voort? De volmaakte levensenergie, die altijd door jou heenstroomt, volgt altijd jouw focus. Of die nu linksom (stomme dag) of rechtsom (heerlijke dag) is. Deze energie is namelijk oordeel-loos en zal nooit zeggen ‘nou, dat is geen goed idee’.

Dus als jij jouw focus richt op ‘stomme dag’, is ‘stomme dag’ wat je krijgt. Als je dat weet, kun je hier natuurlijk constructief gebruik van maken. Niet alleen ‘s ochtends, als je opstaat, maar al ‘s avonds voordat je gaat slapen. Je kunt dan – terwijl je jouw bewuste aandacht in je Hart plaatst – de dag van morgen alvast de revue laten passeren en bij alles wat je die dag te doen hebt, jezelf voorstellen dat dit op een fijne, leuke, makkelijke manier is gegaan. Je ziet voor je hoe de wekker gaat, hoe je dan héérlijk uitgerust wakker wordt, hoe je ruimschoots op tijd aankomt op je werk (of waar jij dan ook naartoe moet die volgende dag), dat die vergadering of dat tandartsbezoek heel goed verlopen en dat je ‘s avonds opgewekt en zelfs met meer energie weer thuiskomt en vrolijk weer je bed instapt. Waarna je voorgaande stappen natuurlijk herhaalt. Als je dan ‘s ochtends weer wakker wordt, doe je hetzelfde nog een keertje, voordat je opstaat.

En je kunt hier nog een extra super krachtig ‘ingrediënt’ aan toevoegen: dankbaarheid! Voordat je gaat slapen, kijk je nog eens naar de dag die achter je ligt en je benoemt (hardop of in jezelf) alles waarvoor jij dankbaar bent: ‘IK BEN dankbaar voor deze afgelopen dag. IK BEN dankbaar dat ik zo heerlijk had geslapen. IK BEN dankbaar voor het lekkere eten dat ik vandaag heb gegeten. IK BEN dankbaar voor voor dit lichaam, dat zo z’n best doet. IK BEN dankbaar voor mijn voeten, die me dragen. IK BEN dankbaar voor mijn fijne baan en voor de leuke collega’s. IK BEN dankbaar voor het zonnetje dat scheen. IK BEN dankbaar voor de tandarts, die z’n werk zo goed heeft gedaan….‘ Etcetera. Wat doet dit? Je brengt dáár jouw levensenergie naartoe en – energie volgt aandacht – daardoor krijg je hier meer en meer en meer van te zien in je leven. En dan zeg je ook ‘IK BEN dankbaar dat ik zo heerlijk en makkelijk in slaap val en IK BEN dankbaar voor de dag van morgen’, gevolgd door jouw visualisatie van hoe deze dag van morgen helemaal volmaakt is verlopen.

Ter ondersteuning hebben we een heerlijke ‘Focus op dankbaarheid‘ meditatie gemaakt.