Adem in, adem uit…

Adem in, adem uit… 11 februari 2018Leave a comment

Als zangeres weet ik als geen ander hoe belangrijk de ademhaling is. Zonder controle over de adem komt er geen fatsoenlijk geluid uit. Probeer maar eens te zingen of bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek te voeren als je net gehaast binnen komt rennen. Niet fijn!

Ademen… we doen het allemaal en we doen het vooral onbewust. Gelukkig maar! Het zou uitermate vermoeiend worden als we bij iedere in- en uitademing zouden moeten gaan nadenken. “Niet vergeten in te ademen hoor!” “Oh… en weer uit!” Gelukkig wordt dit voor ons gedaan; de levensenergie die door alles en iedereen heen stroomt zorgt er voor dat niet alleen ademen vanzelf gaat, maar ook dat bloemblaadjes ‘s morgens open en ‘s avonds weer dicht gaan, dat onze nagels groeien, dat er knoppen aan de bomen verschijnen, etc.

Toch is het goed wel eens bewust stil te staan bij die ademhaling. Onze ademhaling helpt ons namelijk tot rust te komen. Als je tegen een kind zegt: “Haal eens diep adem”, dan zul je zien dat ze een overdreven grote hap lucht nemen en hun schouders omhoog trekken. En daarmee bereik je het averechtse effect. De ademhaling blijft dan hoog zitten, is oppervlakkig en zet het lichaam op slot. Als je daarentegen (zittend of staand) je handen op je buik legt, focust op het gevoel van je handen op deze plek en vervolgens met je hersenen je adem naar je handen “stuurt”, dan breng je je ademhaling omlaag en wordt deze diep.

Een mooie oefening: ga eens op een stoel zitten; niet onderuit gezakt, maar “actief” met een rechte rug. Leg je handen op je buik. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je handen. Voel hoe ze op je buik liggen. Adem in door je neus en stuur de ademhaling in de richting van je handen. Even kort vasthouden en blaas daarna rustig uit door je mond. Wacht even een momentje en adem dan opnieuw in. Weer even vasthouden en rustig uitblazen door je mond. Doe dit 10 keer.

Probeer nu eens te voelen wat dit doet met je. Gaat je hartslag omhoog of omlaag? Voel je je rustiger of juist niet? Gebeurt er alleen iets in je lichaam of ook in je hoofd?

De meeste mensen zullen ervaren dat stress, spanning, een onrustig gevoel, verminderen als je deze oefening doen. Het is de perfecte start van een meditatie, een methode om stress te verlagen en ook een hele goede “quick fix” om vlak voor een belangrijk gesprek, een optreden of bijvoorbeeld een examen jezelf tot rust te brengen. Al met 30 seconden bewust en diep (laag) ademhalen behaal je direct resultaat. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker en hoe sneller je het effect zult merken.